"זכיתם באייפון חינם": מצעד ההונאות הכי גדולות בעשור האחרון

Natural Disaster Scams

Spencer Platt/Getty Images

צ'יפיזם הוא מגזין עצמאי. ייתכן שנרוויח עמלה במידה ותבצעו רכישות דרך הקישורים שלנו. לקרוא עוד
Natural Disaster Scams
Spencer Platt/Getty Images

הונאות העשור

שנת 2019 הייתה שנת ההונאה - מסיקור חדשותי ועד סרטים תיעודיים, חקירות, מעצרים ועונשי מאסר. אין זה בלתי סביר לומר שההתקדמות הטכנולוגית, שהתרחשה במהירות בעשור האחרון, הקלה מתמיד על הנוכלים. נפגעי הונאה מודרניים הם לא רק אלו שמזוהים כאנשים פגיעים וחלשים. ספורטאים, ניצולי סופות הוריקן, חברות ענק, והאמת? כמעט כל מי שיש לו מספר טלפון או חשבון פייסבוק - כולם יכולים להיות מטרה נוחה לנוכלים. להלן 15 ההונאות הכי גדולות של העשור האחרון (קונים, היזהרו: שימו לב ל-10 סימנים שמרמים אתכם בעת רכישות באינטרנט).

עוד בנושא: 10 סימני אזהרה שמרמים אתכם במהלך רכישות באינטרנט

The Disastrous Fyre Festival
Courtesy of npr.org

פסטיבל פייר

הונאה זו הפכה לחדשות כל-כך חמות, עד כי נוצרו עליה שני סרטים תיעודיים. ההונאה הייתה כל-כך מסוקרת מכיוון שהיא כללה דוגמניות-על, משפיעני אינסטגרם, אזורים טרופיים ושפע של של צילומים שתועדו לאורך הדרך. האיש במרכז הסיפור, בילי מקפרלנד, ידע כי הוא מתכנן פסטיבל מוזיקה שלעולם לא ייצא לפועל, או שהוא היה נאיבי מספיק כדי לחשוב שהוא יכול לקיים אותו ולא יכול היה להודות בכישלון כשהתברר לו שאין לו סיכוי. בסופו של דבר, כמובן, הפסטיבל "קרה", אך לא היו בו לא המתקנים המפוארים ולא חבילות הוי.איי.פי בשווי של 12,000 דולר שהובטחו. משפיענים בתקשורת החברתית תיעדו את כל העניין בזמן אמת, מאות פועלים לא קיבלו את כספם ומקפרלנד נידון לשש שנות מאסר לאחר שהודה בהאשמות בגין הונאה. בנוסף, נפקד עליו לשלם 26 מיליון דולר והוא ימשיך להתמודד עם תביעות ייצוגיות מרובות, כולל אחת הדורשת פיצויים של יותר מ-100 מיליון דולר.

Operation Varsity Blues
Paul Marotta/Getty Images

מבצע ורסיטי בלוז

שערורייה זו התפוצצה בשנת 2019 כאשר נטען כי למעלה מ-50 איש היו חלק מהונאה של אוניברסיטאות שכללה שוחד של מיליוני דולרים. 33 הורים עשירים - כולל השחקניות פליסיטי האפמן ולורי לוקלין - שילמו שוחד לאוניברסיטאות התחרותיות ביותר באמריקה במטרה לעזור לילדיהם בתחום האקדמי. במרכז ההונאה עמד אדם בשם ויליאם זינגר, שניהל חברת ייעוץ והכנה במכללה למטרות רווח וכן ארגון צדקה שלא למטרות רווח שהתובעים טוענים ששימשו להסוואת התשלומים מההורים. הוא הודה באשמת סחיטה, הלבנת הון, קשירת קשר להונאת ארצות הברית ושיבוש מהלכי משפט. האשמות פליליות של רבים אחרים המעורבים בפרשה נמשכות, וחלק מהמעורבים הודו באשמה וריצו זמן, כולל הופמן.

Fake IRS Agent Scam
Zach Gibson/Getty Images

תרמית הסוכנים המזויפים של רשות גביית המסים בארה"ב

תרמית זו התחילה לפני 2014, אבל ממש תפסה תאוצה באותה שנה. הרמאים, שהתחזו לסוכני מס הכנסה, היו פונים לאוכלוסיות פגיעות - לעיתים קרובות קשישים ומהגרים - ואומרים להם שהם חייבים לשלם מיסים שלא שולמו או שהמשטרה תגיע לבתיהם כדי לעצור אותם תוך 24 שעות. בשנת 2018, משרד המשפטים האמריקאי עלה על ההונאה, אך רק אחרי שהפושעים רימו למעלה מ-15,000 קורבנות ושדדו מהם מאות מיליוני דולרים. 

The Hollywood Scammer
Alberto E. Rodriguez/Getty Images

הונאת הענק בהוליווד

רמאית מסוג "זיקית" התחזתה במשך כמה שנים לנשים עשירות, משפיעניות ומפורסמות - כולל יו"ר 'סוני' לשעבר, איימי פסקל ונשיאת 'לוקאס פילם', קיית'לין קנדי - והתמקדה באנשי קולנוע הוליוודיים. צלם עצמאי אחד, שסיפר על טכניקות ההונאה המורכבות שלה, אולץ לשלם כסף מראש עבור טיול לאינדונזיה, שם חשב שהוא יפגש עם פסקל כדי לעבוד על הזדמנות לקפיצה בקריירה. בסופו של דבר הוא הוציא 65,000 דולר. באוגוסט פורסם כי ה-FBI ו-NYPD פתחו בחקירה.

Cheah Siew Im
Alexandria Sheriff's Office

צ'יה סו איים (Cheah Siew Im)

צ'יה סו איים, ילידת מלזיה, בילתה למעלה מעשרים שנה בגניבת זהויות של אחרים, כולל אלו של שותפיה לדירה ושל טכנאית ציפורניים שהיא פגשה, ואז השתמשה בזהויות הללו כדי להונות אזרחים אמריקאים, כולל ספורטאים מקצועיים ומנהלים משגשגים. כחלק מהטקטיקה שלה, היא טענה שהיא נכדתו של ראש ממשלת סינגפור דאז, לי קואן יו ושברק אובמה הוא חבר קרוב שלה. ואז שכנעה את אלו שאת אמונם הרוויחה להשקיע בנפט ניגרי ובקבוצות ספורט מקצועיות. הכסף, כמובן, לא הושקע מעולם - התובעים טוענים כי צ'יה בזבזה אותו על מכוניות מהודרות, ניתוחים פלסטיים, תיקי מעצבים ועוד. באוקטובר 2019 הורשעה בגניבת זהות ונידונה ל-51 חודשי מאסר בפועל.

The Grandparent Scam
MangoStar_Studio/istockphoto

הונאת סבא וסבתא

הונאת התחזות זו התפשטה בכזו מהירות בשנת 2012, שה-FBI פרסם אזהרה, אבל ההונאה חזרה והכתה שוב ושוב בשנים 2017-2018, מה שגרם לנציבות הסחר הפדרלית לפרסם עוד אזהרות. תרמית זו עובדת כך: מישהו שמתיימר להיות נכד של הקורבן מתקשר ואומר שהוא בצרות - הוא נמצא במדינה אחרת ונכלא, למשל, או שהיה מעורב בתאונת דרכים או נשדד - ואז מבקש מהקורבן להעביר לו כסף בדחיפות. לפעמים המתקשר מתיימר להיות שוטר, עובד בית חולים וכו'. המון אנשים נפלו בפח, בדרך כלל בהיקף של כמה אלפי דולרים. בשנת 2018 דיווח ה-FTC כי סכום המזומנים הממוצע שנגנב בכל פעם מאותם קשישים היה 9,000 דולר.

Fortnite Fraudsters
Epic Games

הונאת פורטנייט

למקום באינטרנט בו מיליונים מתכנסים - במיוחד אם מבין מיליונים אלה ישנם ילדים תמימים - ינהרו רמאים. חברת האם של 'פורטנייט אפיק' גילתה כי האקרים ניצלו פגיעה מרכזית בתחום אבטחת הרשת, המאפשרת להם גישה לחשבונות השחקנים, שחלקם הכילו מספרי כרטיסי אשראי ומידע רגיש אחר. הונאה נפוצה נוספת הייתה הצעה לקבל "ויבאקס" בחינם (ויבאקס הוא מטבע שניתן להשתמש בו במשחק); הצעה זו הובילה את הקורבנות לאתרים שבהם פרטי התשלום שלהם לא היו מאובטחים, או שזה גרם להם להוריד תוכנות זדוניות למחשב. שנה שעברה, חברת 'אקספריאן' ביצעה סיכום של הונאות פורטנייט והציעה טיפים המסבירים כיצד להימנע מהן.

Elizabeth Holmes and Theranos
Justin Sullivan/Getty Images

אליזבת הולמס ו'תראנוס'

המנכ"לית, הולמס - אישה מרשימה בעבר ומבויישת כעת - נחשבה ליזמית פנומנלית שיכולה לטפל בפוביות של אמריקאים רבים החוששים ממחטים בעזרת הטכנולוגיה הלא פולשנית שלה לבדיקות דם. בסופו של דבר, מעולם לא היתה לה את הטכנולוגיה, אבל זה לא מנע ממנה לשכנע משקיעים עשירים ועוצמתיים רבים לנתב 400 מיליון דולר לפיתוחה. היא והשותף שלה, ראמש "סאני" בלוואני, מואשמים בתשעה סעיפי הונאה ושתי עבירות של קשירת קשר לביצוע הונאה. אם יורשעו, שניהם עלולים לרצות עד 20 שנות מאסר.

Natural Disaster Scams
Spencer Platt/Getty Images

הונאות בעקבות אסונות טבע

בכל פעם שיש אסון טבע, תוכלו להמר על כך שנוכלים ינצלו זאת לטובתם. והדבר היה נכון במיוחד בעונת ההוריקן של שנת 2017 בארה"ב. ההונאות היו ממש מגיפה, עד כי משרד השיכון והפיתוח העירוני והמשרד הראשי של המפקח הכללי האמריקני פרסמו 'עלון יושרה' שמזהיר את הנפגעים מפני הונאות ביטוח, הונאות צדקה להקלה על אסונות, הונאות קבלנים, הונאות בדיקת דיור, הונאות הצלת משכנתא ועוד. היועצים המשפטיים של פלורידה הזהירו שוב ושוב מפני הונאות מעין אלו, הקימו קו חם ייעודי ופיתחו אפליקציה לדיווח על נוכלויות.

Anna Delvey-Anna Sorokin
Wochit News/youtube

אנה סורוקין (אנה דלבי)

המהגרת הרוסית, אנה סורוקין, שהציגה עצמה כיורשת גרמניה בשם אנה דלבי, רימתה בתי מלון בניו יורק, חברת סילון פרטית ויותר מבנק אחד כדי לקבל כספים ושירותים בהיקף של 200,000 דולר (היא גם ניסתה לשכנע קרן גידור להלוות לה 25 מיליון דולר). התחבולה של סורוקין היתה כרוכה בזיוף מסמכים בפוטושופ ששכנעו את האנשים החזקים שהיא רימתה להלוות לה כספים. בסופו של דבר, כמובן, הכל התפוצץ. סורוקין נידונה לארבע עד 12 שנות מאסר, וכעת היא כלואה במתחם הכלא של רייקרז איילנד. בראיון ל'ניו יורק טיימס', זמן קצר לאחר מתן גזר הדין שלה, סורוקין הכריזה, "אני לא מצטערת".

Nigerian Romance Ruse
Jannoon028/istockphoto

הרומן הניגרי

הקורבן הכי מפורסם של הונאה זו היא אישה יפנית ששלחה 200,000 דולר לאיש שרימה אותה, והאמינה שהוא סרן בצבא ארה"ב ושהם חברים לעט. ואז, לאט, לאט הוא הוביל אותה להאמין שהם היו מעורבים ברומן אינטרנטי. הרמאים, שני גברים ניגרים שניהלו את המזימה וכ-80 נוספים, נתפסו ונעצרו בסופו של דבר, אך לא לפני שגזלו מקורבנותיהם לפחות 6 מיליון דולר.

GoFundMe Scam
Burlington County Prosecutor's Office

הונאת 'GoFundMe'

מארק ד'אמיקו וקייט מק'לור פתחו קמפיין מימון המונים ב-'GoFundMe' בשנת 2017 כדי לעזור לגבר חסר בית בשם ג'וני בוביט ג'וניור. לפי הסיפור, ג'וני בוביט העניק למ'קלור את 20 הדולר האחרונים שלו כשהיא נתקעה בלי דלק, והיא כל-כך התרגשה מהמחווה, שהיא וד'אמיקו הקימו גיוס תרומות עבורו. שנתיים לאחר מכן, נטען כי מדובר בתרמית, וזאת רק לאחר שאנשים תרמו 400,0000 דולר. בין קטעי הראיות: יותר מ-60,000 הודעות טקסט בין שלושת הנאשמים, וכן מסע הימורים, הוצאות ובילויים מתועדים של מק'לור וד'אמיקו, שהשתמשו בכספים כדי לקנות מכונית, תכשיטים, תיקי מעצבים ועוד. שלושתם הואשמו בקשירת קשר לביצוע פשע מדרגה שניה וגניבה על-ידי הונאה, ויבלו חמש עד עשר שנים בכלא אם יורשעו. באתר מימון ההמונים נאמר כי ידאגו להחזיר את כל הכסף לתורמים.

Evaldas Rimasauskas
Wochit Tech/youtube

אוולדס רימאסאוסקס

בין השנים 2013-2015, רימאסאוסקס הליטאי בדה אינספור מסמכים משפטיים - חשבוניות, חוזים וכדומה - תחת שם העסק 'קוונטה מחשבים', חברת חומרה טיוואנית שעשתה עסקים לגיטימיים עם ענקיות טק כמו פייסבוק וגוגל. רימאסאוסקס שלח בדוא"ל חשבוניות מזויפות לחברות אלו - והן שילמו לו לפני שעלו על ההונאה. לפי מקור אחד, מדובר בתשלום בהיקף של 23 מיליון דולר מגוגל וכמעט 100 מיליון דולר מפייסבוק. רימאסאוסקס הודה באשמת הונאה וטרם הוכרז גזר דינו. הוא עומד מול עונש של עד 30 שנות מאסר.

Free iPhone/iPad
dvoevnore/istockphoto

אייפון/ אייפד בחינם

הרבה אנשים נתקלו בתרמית הזו, המתרחשת בפלטפורמות המדיה החברתית במשך למעלה מ-10 שנים, אך התפרסמה ברבים החל משנת 2010. יישומים שקריים פרסמו עדכוני סטטוס שבחלקם נאמר "קיבלתי את האייפון החינמי שלי היום, חחח איזה אושר... אם מישהו אחר גם רוצה אחד שיבוא לכאן ..." במקרה הטוב, אלה שלחצו בתמימות הועברו לאתר אינטרנט בו רבים מהפרטים האישיים שלהם הועתקו על-ידי האפליקציה הנוכלת ושומשו להנדסה חברתית (אבטחת מידע). במקרה הרע? הקורבנות מילאו טפסים עם מידע רגיש ו/או הורידו תוכנות זדוניות למכשירים שלהם - שניהם יכולים לשמש לגניבת זהות.