ווקמן, פקס ועוד מצרים שמעולם לא חשבו שיהפכו למיושנים

Phone Booths

kickstand/istockphoto

צ'יפיזם הוא מגזין עצמאי. ייתכן שנרוויח עמלה במידה ותבצעו רכישות דרך הקישורים שלנו. לקרוא עוד
Phone Booths
kickstand/istockphoto

הרגע היה

הטכנולוגיה החדשה, המהירה והטובה ביותר של היום תיראה בקרוב כמו שאריות מיושנות בעיניי קונים עתידיים. עם כל עדכון וחידוש, הגרסה האחרונה מיד מרגישה פרימיטיבית. מוצרים מסוימים מחזיקים מספר שנים בלבד, ואחרים מחזיקים מאות שנים; אך דבר אחד בטוח - לעיתים קרובות, התיישנות היא בלתי נמנעת.

Alarm Clocks
Sezeryadigar/istockphoto

שעונים מעוררים

725-2008
לפני שנת 725, אף-אחד לא היה קם בזמן, אך באותה שנה, בסין, המציא יי שינג את שעון האזעקה הידוע הראשון, והצאצאים של היצירה הראשונה שלו - מעירים אנשים משינה עד היום. דווקא עלייתו של שעון הרדיו היא שהביאה לתחילת הסוף של השעון המעורר העצמאי; אך בסופו של דבר היו אלה הטלפונים הסלולריים שהפכו את מכשיר האזעקה המתוזמנת בעל הפונקציה הבודדת לשריד של עידן העבר.

Encyclopedia
Devonyu/istockphoto

אנציקלופדיות

1766-2010
בשנת 2010 פרסמה אנציקלופדית בריטניקה את המהדורה הסופית שלה. זה היה אוסף מסיבי של 32 מהדורות שסיים את דרכם של שבעה מיליון סטים דומים שנרכשו על-ידי אקדמאים, סטודנטים וצרכני ידע לאורך כל פעילות החברה שנמשכה 244 שנים. האנציקלופדיה פגשה את מותה כשהגיע האינטרנט, שהציע ידע בלחיצת כפתור.

Film
showcake/shutterstock

סרט צילום (פילם)

1839-2018
בשנת 1839, לואי-ז'אק-מנדה דאגר זעזע את העולם כשהוא הקפיא רגע בזמן, או במילים אחרות - צילם את התצלום הראשון בעולם. סרטי צילום שלטו בעולם הצילום יותר מ-150 שנה. למרות שהמצלמה הדיגיטלית הראשונה נוצרה בשנת 1975, קודאק DC210 משנת 1999 היא שסימנה את תחילת מהפכת המצלמות הדיגיטליות - ואת תחילת הסוף של סרט הצילום. במאי 2018 הודיעה קאנון כי מכרה, סוף-סוף, את מצלמת הפילם האחרונה שלה, שמונה שנים לאחר שהפסיקה לייצר אותן - לקח זמן כה רב עד שהמלאי התרוקן.

Fax Machines
notwaew/istockphoto

פקס

1843 - סוף העשור הראשון של המאה ה-21
קשה להאמין שמכונות פקס שרדו כל-כך הרבה זמן. למרות שמכונות פקסימיליה אינן מתות לחלוטין, הן בהחלט זן גוסס, לפחות בהשוואה לשיא הפופולריות של הטכנולוגיה הזו בשנת 1997, כאשר נמכרו 3.6 מיליון מכונות קולניות ומגושמות. מכונות הפקס עמדו בדרישות המודרניות לפני עשרות שנים, אך הטכנולוגיה הייתה כה יקרה עד שהיתה מחוץ להישג ידם של מרבית העסקים עד שנות השמונים. כיום, שירותים כמו של FaxZero שהושקה בשנת 2006, מאפשרים לכל אחד עם כתובת דוא"ל וחיבור לאינטרנט לשלוח פקסים בחינם, מה שלא מבשר טובות לעתיד של מכשיר הפקס. המכירות האמריקאיות של מכונות הפקס ירדו ביותר ממחצית: מ-181 מיליון דולר בשנת 2005 ל-70  מיליון דולר

Slide Projectors
RG-vc/istockphoto

מקרן שקופיות

1849-סוף העשור הראשון של המאה ה-21
כיום, מעבר בין תמונות דורש לא יותר מכמה החלקות של האצבע על מסך הסמארטפון, ואם אתם צריכים להפוך את התמונות למצגת, אתם יכולים להיעזר באפליקציות ייעודיות. עם זאת, הייתה תקופה בה פעולה זו דרשה שקופיות אמיתיות, והיה צריך להקרין את השקופיות הללו באמצעות מכונות ענקיות ורועשות שהגיעו עם שלט קטן, שלעתים קרובות היה מעבר להבנתו של האדם הממוצע שניהל את ה"מופע".

Typewriters
Callahan/shutterstock

מכונת כתיבה

1867-2011
בשנת 2011, יצרנית מכונות הכתיבה הידניות האחרונה שנותרה בעולם - נסגרה לצמיתות במומבאי, הודו. זה היה מותו של אייקון משרדי וספרותי. מכונות הכתיבה נפגשו עם סופן תודות למעבדי התמלילים ומחשבים אישיים.

Card Catalogs
Andrey_Kuzmin/shutterstock

קטלוג כרטיסיות

1870-2000
רוב ילידי שנות ה-90 מעולם לא נברו בתיבה מלאת כרטיסי אינדקס ממוספרים בספריות המקומיות. אבל במשך דורות, זה בדיוק איך שהספריות פעלו, והקטלוג הקל על מציאת ספרים. עד שנת 2000, מחשבים החליפו את הכרטיסיות.

Landlines
Brian A Jackson/shutterstock

קו טלפון נייח

1876-2017
אלכסנדר גרהם בל עשה מהפכה בתקשורת האנושית כאשר ערך את שיחת הטלפון הראשונה עם עוזרו, תומאס ווטסון. הטלפון הנייח נולד ושלט במשך יותר ממאה שנה. עידן המובייל, עם זאת, סימן את הקץ של הטלפון הנייח. בשנת 2017 הציעו מחוקקים באילינוי לאפשר ל-AT&T להפסיק לשרת את 1.2 מיליון הלקוחות הנותרים שלהם.

Phone Booths
kickstand/istockphoto

תא טלפון ציבורי

1878-2011
לפני שהטלפונים היו מחשבי-על בגודל כיס, אנשים נאלצו לגשת לתאי טלפון, אם הם רצו לבצע שיחה כשהם בדרכים. תאי הטלפון שהיו בעבר נוף מוכר, כמו גם ספרי הטלפון הכלולים בתוכם - ספגו מכה אנושה עם הגעתם של הטלפונים הסלולריים.  

Phone Books
danabeth555/istockphoto

ספרי טלפון

1878-2012
בשנת 2007, ביל גייטס ניבא כי "השימוש בדפי זהב בקרב אנשים, נניח מתחת לגיל 50, יירד לאפס - קרוב לאפס - בחמש השנים הבאות". יותר מעשור לאחר מכן, שרידי המאה העשרים מסרבים למות, אבל בזמן שהם עדיין מיוצרים, באיזו תדירות כבר משתמשים בהם בעידן הסמארטפונים וגוגל? עם זאת, נראה שהמשתמשים הגדולים שלהם הם יוטיוברים שמנסים לקרוע אותם לגזרים.

Punch Cards
Glen Jones/shutterstock

כרטיסי ניקוב

1890-שלהי שנות ה-80
מערכת עם כרטיסי ניקוב לשמירה של נתונים הופעלה לראשונה בשימוש נרחב בשנת 1890 במהלך מפקד אוכלוסין בארצות הברית. מערכת איסוף נתוני ההמונים הפשוטה, אך היעילה, שררה כמעט מאה שנים. טכנולוגיות חדשות, כמו מכונות הצבעה אלקטרוניות, הופיעו כמחליפות.

Highway Maps
RomanSo/shutterstock

מפות דרכים

1890-2013
מפות הכביש הראשונות הופיעו בשחר של עידן הרכב הממונע, בשביל לעזור לנהגים של "עגלות בלי סוסים" לנווט בין הכבישים הנוראים שהיו קיימים. כמאה שנים מאוחר יותר, GPS הפך לרשות ההמונים, מה שבסופו של דבר גרם למדינות רבות להפחית את ייצור ההדפסה או אפילו להפסיק להדפיס מפות כבישים.

Bench Seats in Cars
Bench Seats in Cars by CZmarlin (CC BY)

מושבי ספסל באוטו

1911-שנות ה-80
שברולט הציגה את מושב הספסל, שהיה זול יותר ואיפשר להושיב יותר נוסעים מאשר מושבים בודדים. עם זאת, באמצע שנות השמונים הגיעו מחזיקי כוסות וקונסוליות, שאותתו על נפילתו של מושב הספסל הקלאסי.

Rotary Telephones
Woraphon Nusen/shutterstock

טלפון חוגה

1919-1975
אף-על-פי שחברת 'בל' פיתחה גרסה פרימיטיבית בשנת 1950, רק  ב-1975 טלפונים עם מספרים לחיצים הפכו לפופולרים. תכונות המאפשרות צלילים כמו שיחה ממתינה ושיחה משולשת, סימנו את תחילת הסוף של מערכת החיוג האיטית, המסורבלת והסיבובית, ששלטה מאז שנת 1919.

Car Ashtrays
ra3rn/shutterstock

מאפרות לרכב

1926-1994
אחת המאפרות הקדומות ביותר שנבנו אי-פעם במכונית נמצאה בלימוזינת רולס רויס ​​פאנטום משנת 1926. נוסעים מעשנים המשיכו לאפר את הסיגריות שלהם במאפרות לרכב במשך עשרות שנים, בעוד שאלו שאינם מעשנים מילאו אותן במטבעות, מפתחות וכל מה שלא התאים לתא הכפפות. עם זאת, בשנת 1994, העישון לא היה באופנה וקרייזלר הפכה ליצרנית הרכב הראשונה שהציעה מאפרות רק כאופציה.

Vintage 35mm Slide Projector
Etsy

מקרנה

שנות ה-40 - שנות ה-80
בתום מלחמת העולם השנייה הופיעו מקרנות כחלופה מעשית ל-16 מ"מ למטרות חינוך או הכשרה. רצועות סרטים היו קלות לאחסון ונוחות לשימוש. אולם בשנות השמונים, נגני וידאו קומפקטיים ויעילים, כולל VHS, הפכו מקרנות למיושנות.

Vinyl Albums
Nagornyi/shutterstock

אלבומי ויניל

1948-1993
אף-על-פי שתקליטי ויניל ימשיכו להיות בשימוש עוד כמה שנים, בעיקר בקרב תקליטנים, אלבום הוויניל נכחד ב-1993, בזכות הפופולריות של התקליטור. אף-על-פי שהרבה אוהבי מוזיקה ממשיכים להיצמד לתקליטים האלו (הנוטים להישרט בקלות), ונאמני הוויניל סייעו לעורר תחייה מחודשת בייצור ומכירות (אם כי עדיין נמוכים לפי סטנדרטים קודמים), עליית התקליטורים הביאה את סופו של התקליט ש'קולומביה רקורדס' הציגה לראשונה בשנת 1948.

Pagers
zhu difeng/shutterstock

זימונית (ביפר)

1949-1998
הביפר הראשון פותח במקור לבית חולים בשנת 1949. השימוש בביפר חד-כיווני הגיע לשיאו בשנת 1998, ואז החלה ירידה מהירה כלפי מטה. הגעתו של הטלפון הסלולרי הנגישה ושיפרה את הטכנולוגיה, והביפר הפך לשריד טכנולוגי מיושן.

8-Track Technology
Edward Fielding/shutterstock

טכנולוגיית 8 ערוצים

1950-1982
טכנולוגיית 8 ערוצים הגיעה בשנות החמישים, והחלה מהפכה באופן בו אנשים האזינו למוזיקה כשהם ברכב. הנוסעים כבר לא היו נתונים לחסדיו של הרדיו - הנהגים יכלו כעת לנסוע ולהאזין לכל מבוקשם, מתי שרצו - עד 1982, כלומר, עד שקלטות שמע התבררו כזולות, קטנות ואיכותיות יותר.

Console TV
shaunl/istockphoto

קונסולת טלוויזיה

שנות ה-60 - סוף שנות ה-90
במשך עשרות שנים, החל מעלייתם של דגמי הטלוויזיות הצבעוניות, טלוויזיות עוצבו כמו ריהוט, בין השאר כדי להפוך את הטלוויזיה למוקד הבית. כיום, טלוויזיות גדולות מכפי שאי-פעם היו, אבל הרעיון העיצובי עשה שינוי של 180 מעלות מהימים בהם הייתה קונסולת טלוויזיה. במקום להיות מוקד מגושם, הטלוויזיות של ימינו מלוטשות ובנויות כך שיתמזגו עם הרקע. 

Overhead Projectors
DNY59/istockphoto

מטול שקפים

1960-2015
קופסאות מתכת גדולות עם זכוכית ותוספת עילית בולטת המכונות מטול שקפים, היו בשימוש רב בפגישות עסקים, בכיתות לימוד, בחתונות וכמעט בכל מקום שצריך להציג תמונות עבור קבוצת אנשים. הם בדרך-כלל חוללו את הקסם שלהם על גבי מסכי קולנוע מאולתרים שהורדו והתגלגלו מהתקרה. בשנת 2015 הוציאה אוניברסיטת קולורדו את 225 המקרנים שלה, ולאט, לאט, עוד אוניברסיטאות, גם בארץ, מתחילות להתקדם לאפשרויות דיגטליות טובות, קטנות, זולות ואמינות יותר.

Super 8mm Film
Graeme Dawes/shutterstock

סרט סופר 8 מ"מ

1965-שנות ה-70 
הופעתו של סרט 8 מ"מ בעט את עידן הקולנוע החובבני, אבל הפורמט של סופר 8 מ"מ היה להיט גדול עוד יותר עבור אנשי קולנוע, שמצאו את הטכנולוגיה החדשה הזו קלה יותר לשימוש ובעלת תוצר מקצועי יותר לעין. בשנת 1963 חל שיפור נוסף, כאשר תוספת של רצועה מגנטית אפשרה להקליט אודיו יחד עם וידאו. פורמטים חדשים מבוססי קלטות הפכו גם סרטי 8 מ"מ וגם סופר 8 מ"מ למיושנים..

Answering Machine
Simon J Beer/istockphoto

מזכירה אלקטרונית

1971 - אמצע העשור הראשון של המאה ה-21
בשנת 1971 פגש העולם את המשיבון הטלפוני עם הופעת הבכורה של PhoneMate Model 400 . עכשיו, כשלא צריך להיות בבית כדי לדעת מי התקשר ומה הוא רוצה, התקשורת הטלפונית תשתנה לנצח. ואז הגיע הדואר הקולי, שגרם מייד למכונות עם הקלטות הקטנות להרגיש פרימיטיביות. ואז הגיעו פלאפונים. ואז הגיעו סמארטפונים. נותרו עדיין כמה משיבונים בשירות, אך הם האחרונים מסוגם.

Polaroid SX-70
andipantz/istockphoto

פולארויד SX-70

1972 - אמצע העשור הראשון של המאה ה-21
העולם נחשף לצילום מיידי בשנת 1972, כאשר מנהל פולארויד צילם חמש תמונות תוך 10 שניות בלבד עם ה-SX-70 ששינה את כללי המשחק. במהלך העשורים הבאים כללי המשחק שוב השתנו, ואז שוב. ה-SX-70 חדל מייצור בשנת 1981. כמו דברים אחרים בתחום הצילום, אלו נעשו מיושנים במידה רבה עם הופעתם של סמארטפונים וצילום דיגיטלי. פולארויד עצמו הגיש בקשה לפשיטת רגל בשנת 2001.

Calculator Watches
Coprid/shutterstock

שעוני מחשבון

1975 - שנות ה-80
הרבה לפני שהסמארטפונים הכניסו שעונים ומחשבונים לכיס שלנו, שעון המחשבון הפך למכשיר האולטימטיבי עבור החנון המעודכן. שעון יד הכולל מחשבון נפל קורבן למחשבי כף היד ולטלפונים הסלולריים המוקדמים.

VHS
Shawn Hempel/shutterstock

VHS (מערכת וידאו ביתית)

1977-2005
העולם פגש את מערכת הוידאו הביתית (VHS) ואת מקליטי הוידאו בשנת 1977. באחת היריבויות הגדולות בתולדות הטכנולוגיה, VHS היתה בסופו של דבר זו שניצחה את Betamax של סוני. למרות שהקלטת של מכשיר הוידאו וה-VHS הפכו למיושנות במידה רבה כבר בסוף המילניום, הטכנולוגיה שהייתה מהפכנית בעבר, הצליחה לצלוע אל עבר העידן הדיגיטלי, עד ש'הוושינגטון פוסט' פרסם רשמית את ההספד שלה ב-28 באוגוסט 2005.

Walkman
man_kukuku/istockphoto

ווקמן

1979-2010
מעט מכשירים הם אייקוניים כמו הווקמן המהולל של 'סוני'. ווקמן הפך צליל סטריאו לנגיש בדרכים הרבה לפני נגני MP3 ו-iPod. נגן הקלטות של ווקמן עלה לראשונה בשנת 1979 ומכר 220 מיליון יחידות במהלך שלושה עשורים, אפילו כאשר תקליטורים וטכנולוגיה דיגיטלית אחרת מחקו קלטות קלאסיות. לבסוף, בשנת 2010, סוני הודיעה שהיא מפסיקה לייצר את אחד המכשירים שייצגו את שנות השמונים. באותה שנה, סוני גם הפסיקה לייצר תקליטונים בגודל 3.5 אינץ'.

Floppy Disks
Yongcharoen_kittiyaporn/shutterstock

תקליטון (דיסקט)

1981-1998
למרות שסוני תמשיך למכור אותם ביפן במשך 12 שנים נוספות, התקליטון - עם נפח האחסון העצום של 1.44 מגה-בייט - קיבל מכה אנושה בשנת 1998, אז חשפה 'אפל' את iMac G3, עם יציאת ה-USB הראשונה - וחיסלה את התקליטון.

Compact Discs
Vovk Vasyl/shutterstock

תקליטור

1982-2013
בשנת 1982, הפך '52nd Street' של בילי ג'ואל לדיסק הקומפקטי המסחרי הראשון. נגני MP3, שירותי סטרימינג והאינטרנט יהיו אלה שיחסלו סופית את הדיסק הקטן והמבריק שהרג את התקליטים והקלטות שהגיעו לפני-כן. בשנת 2013 הוציא קניה ווסט את האלבום "Yeezus" בקופסה שקופה ללא תקליט, שלטענת הראפר, הייתה זו למעשה הלוויתו של התקליטור. 

Dial-Up Modems
OlgaLIS/istockphoto

מודם חיוג (56K)

1996-2013
האם אתם מעדיפים להשתמש בטלפון או במחשב? עם שחר עידן האינטרנט, בשנות התשעים, זו הייתה ההחלטה שהייתם מתמודדים איתה אם הייתם רוצים להשתמש באינטרנט. אז, מודמים חיוגיים 56k היו מקושרים למהירויות איטיות, זמני הפעלה ארוכים, קריסות תכופות וצליל צורם של הילוכים דיגיטליים. בשנת 2004, דיווח שבועון 'Newsweek' על "מותו של מודם החיוג", שהיה בירידה בזכות הגעת הפס הרחב.

GPS Devices
4nadia/istockphoto

מכשירי GPS

2000 - תחילת העשור השני של המאה ה-21
בשנת 2009, שנתיים לאחר שאפל הזניקה את עידן הסמארטפון, מגזין 'PCWorld' פרסם מאמר שכותרתו "מפות גוגל לא יהרגו את מכשיר ה-GPS העצמאי." שלוש שנים מאוחר יותר, מגזין 'Wired' פירסם מאמר עם הכותרת "אפל, גוגל פשוט הרגו מכשירי ה-GPS הניידים." המאמר השני צדק. ההתקדמות ביישומי GPS מבוססי סמארטפון, פלטפורמות GPS מובנות בתוך כלי רכב ועליית מערכת נתונים ניידת בלתי מוגבלת, הפכו את מכשירי ה-GPS שנמכרו תחת מותגים כמו Garmin ו-TomTom למיושנים ומיותרים.

MiniDisc
oe/istockphoto

מינידיסק

1992-2013
מינידיסק נועד להחליף את קלטות השמע. המכשיר היה מקליט והיה לו נגן משלו, אז 'סוני' חשבה שזה עשוי להיות להיט. זה לא היה. נגני מינידיסק היו פופולריים ביפן, אך לא עשו הרבה גלים בארה"ב. CD-R, פורמט הקלטה נוסף, כמו גם תחרות מאוחרת יותר עם Hi-MD, הפכו את המינידיסק לכישלון. נגני המינידיסק האחרונים נמכרו בשנת 2013.