TMTM

AndreyPopov/istockphoto

צ'יפיזם הוא מגזין עצמאי. ייתכן שנרוויח עמלה במידה ותבצעו רכישות דרך הקישורים שלנו. לקרוא עוד
AndreyPopov/istockphoto

מתי לזרוק אוכל לא מקורר

כולנו הנחנו למאכלים לשבת על השיש קצת יותר מדי זמן, ואז תהינו אילו מנות או מרכיבים עדיין בטוחים לאכילה. למרבה המזל, יש מידע זמין על בטיחות מזון, כך שתוכלו לדעת שאתם לא מבזבזים שאריות טובות או אוכלים בטעות אוכל מקולקל. להלן מזונות יומיומיים וכמה זמן הם מחזיקים מחוץ למקרר.

מדריך לשאריות: כמה זמן מחזיק אוכל מוכן במקרר?

Nacho Mena/istockphoto

ביצים טריות או מבושלות

זמן: כשעתיים

כמו ברוב מוצרי הבשר, יש לזרוק ביצים גולמיות, מקושקשות או קשות אם משאירים אותן בטמפרטורת החדר למשך שעתיים או יותר. 

עוד בנושא: דרכים שונות ופשוטות לבשל ביצים

funkybg/istockphoto
Sinan Kocaslan/istockphoto

גבינות

זמן: משתנה, בסביבות שעתיים עד 12 שעות

השארת גבינה בחוץ במשך הלילה יכולה להשפיע על האיכות, אבל בדרך כלל אינה מסוכנת. למעשה, כל הגבינות, מלבד גבינות טריות או מגוררות כמו פטה או מוצרלה, יכולות להיות שעה בטמפרטורת החדר ללא סיכון לפתח רמות חיידקים מסוכנות, כאשר גבינות קשות הופכות קלות יותר לחיתוך והרכות קלות יותר למריחה. מה שכן, היזהרו יותר לגבי גבינות רכות.

עוד בנושא: המאכלים ששלחו הכי הרבה אנשים לבית החולים בשנה האחרונה

Floriana/istockphoto
LauriPatterson/istockphoto

בשר מעדניות

זמן: כשעתיים

נקניקים ובשרי מעדניות פרוסים אחרים לא יחזיקו מעמד זמן רב יותר מחוץ למקרר מאשר בשר נא או מבושל רגיל. כדי למנוע את הסכנה של צמיחת חיידקים, עדיף להשליך את המזונות הללו לאחר שעתיים בטמפרטורת החדר, גם בחורף.

מקלקול קיבה ועד מוות: המאכלים האלו מסוכנים אם לא מכינים אותם כראוי

TomFoldes/istockphoto

חסה וירוקים

זמן: כשעתיים

ירוקים חתוכים מראש או שטופים מראש לא ישרדו בבטחה בטמפרטורת החדר במשך הרבה יותר משעתיים (וינבלו אם מניחים אותם ישירות בשמש), כאשר עלים חיצוניים של ראשי חסה שלמים מתקלקלים תחילה. כל הירוקים האלה יכולים להחזיק בין שבעה ל-10 ימים בקירור.

ozgurcoskun/istockphoto

יוגורט

זמן: כשעתיים

אפשר להשאיר יוגורט ומוצרי חלב אחרים לשבת מחוץ למקרר עד שעתיים לפני שהחיידקים מתחילים להתפתח, מה שהופך אותם לא בטוחים לאכילה תוך זמן קצר. תהליך זה מואץ בטמפרטורות של מעל 30 מעלות.

עוד בנושא: ארוחות בוקר מדורגות לפי מספר הקלוריות

https://www.cheapism.co.il/breakfast-calories-2/

AnnaPustynnikova/istockphoto

מיונז

זמן: 8 שעות

מיונז שלא נפתח יכול להישמר במזווה ללא הגבלת זמן, אך לאחר פתיחתו, התבלין שמקורו בחלמון הופך במהירות לפגיע לקלקול וגידול חיידקים אם הוא נשאר בחוץ. ההמלצה היא לזרוק מיונז לאחר ישיבה בטמפרטורות של מעל 10 מעלות במשך יותר משמונה שעות.

budgetstockphoto/istockphoto

פטריות לא מבושלות

זמן: יום אחד

פטריות פורחות הרחק מהשמש לפני הקטיף, והן ייהנו מפינה חשוכה במקרר גם לאחר מכן. אם יישארו בטעות על השיש למשך הלילה, הן עדיין יהיו בטוחות לאכילה - רק בדקו אם יש כתמים חומים או חלקלקים וחתכו אותם.

baibaz/istockphoto

ריבה

זמן: יום עד יומיים

החומצות והסוכרים הטבעיים בריבות משמשים כחומרים משמרים טבעיים, אז צנצנת פתוחה שנותרה בטמפרטורת החדר למשך יום עד יומיים תהיה בסדר - בתנאי שאין סימני קלקול כגון עובש או ריח מוזר. אם הריבה תישמר בקירור, היא תישאר באיכות שיא במשך שנה שלמה. אל תשאירו ריבה בחוץ בשמש, אבל גם אל תדאגו יותר מדי.

eriyalim/istockphoto

פלפלים

זמן: יום עד יומיים

בין אם פלפלים רגילים או חלפניו, ניתן להשאיר פלפלים חיים בטמפרטורת החדר למשך מספר ימים ללא חשש. עם זאת, עבור חיי המדף הארוכים ביותר, עדיף לאחסן אותם במיכלים אטומים או בשקיות במקרר למשך שבוע עד שבועיים. פלפל גולמי חתוך או מבושל יכול גם להישאר במקרר במשך שלושה עד חמישה ימים. 

עוד בנושא: טיפים לבחירת פירות וירקות


eli_asenova/istockphoto

עגבניות

זמן: יום עד 5 ימים

עגבניות הן ירק עם קצב ייצור גבוה של אתילן, מה שאומר שניתן להשתמש בהן כדי להאיץ את תהליך ההבשלה של פירות או ירקות קרובים להן (שימו אותן ליד בננות ירוקות אם אתם רוצים לאכול אותן מוקדם יותר). עגבניות טריות יבשילו במלואן תוך יום עד חמישה ימים, ולאחר מכן ניתן לאחסן אותן במקרר עוד חמישה עד שבעה ימים.

bhofack2/istockphoto

בננות

זמן: יומיים עד חמישה ימים

אפשר לקרר בננות לאחר שהן מגיעות לבשלות הרצויה, מה שמאריך את חייהן בחמישה ימים נוספים. לפני כן, כדאי לאחסן אותן בטמפרטורת החדר למשך מספר ימים בזמן שהן מבשילות לצהוב-חום, כמו רוב הפירות האחרים המתאימים לאחסון על השיש. 

bhofack2/istockphoto

לחם

זמן: שבוע אחד

למרות שניתן ומומלץ להקפיא לחם לאחסון לטווח ארוך בפריזר, קירור כמעט אף פעם לא מומלץ ללחם מכיוון שהוא יכול להפוך ליבש ומיושן במהירות. בין אם פרוסים ובין אם לא, לחמים עם קרום רך נשמרים חמישה עד שבעה ימים על השיש, בעוד לחמים עם קרום קשה (כמו באגטים) מחזיקים מעמד רק יום או יומיים.

rusak/istockphoto

בזיליקום

זמן: 7-10 ימים

בזיליקום הוא העשב הטרי הנדיר, אוהב השמש, שאסור לקרר, שמא העלים המתכלים והרגישים ללחות יתחילו להתקלקל ולהשחיר. בזיליקום המאוחסן בטמפרטורת החדר יכול להחזיק בין שבעה ל-10 ימים. כדי למקסם את חיי המדף, גזרו את קצוות הבזיליקום והניחו את הגבעולים בסנטימטר וחצי של מים בשקית ניילון רופפת.

elenaleonova/istockphoto

תפוחי אדמה

זמן: שבוע עד שבועיים

קירור הופך חלק מהעמילנים בתפוחי האדמה לסוכרים. לכן, לחיי מדף מירביים של שבוע עד שבועיים, כדאי לאחסן תפוחי אדמה במזווה קריר. תפוחי אדמה מבושלים יכולים להחזיק מעמד שלושה עד חמישה ימים במקרר, אם כי לא באיכות שיא. 

עוד בנושא: דרכים שונות וטעימות לבשל תפוחי אדמה

Pekic/istockphoto

אבוקדו

זמן: יומיים עד 7 ימים

יש לאחסן אבוקדו בטמפרטורת החדר עד להבשלה מלאה, כשהאבוקדו מעט רך. לאחר מכן ניתן להשתמש בו מיד או לשמור במקרר לעוד שלושה עד חמישה ימים. אבוקדו מעוך עם קורטוב של מיץ לימון יכול להחזיק חודשים במקפיא.

Sanny11/istockphoto

חמאת בוטנים

זמן: חודש עד שלושה חודשים

אין צורך לקרר אפילו צנצנת פתוחה של חמאת בוטנים, מכיוון שהיא יכולה להישמר היטב עד שלושה חודשים בטמפרטורת החדר. כמה חמאות בוטנים טבעיות (ללא שמנים מוקשים) דורשות קירור על התוויות שלהן, אבל עדיין הן יחזיקו עד חודש  במזווה.

zeljkosantrac/istockphoto

קטשופ, חרדל, רוטב ברביקיו ורטבים אחרים המבוססים על חומצה

זמן: חודש או יותר

רבים מהרטבים הנפוצים ביותר מחזיקים מעמד מצוין מחוץ למקרר, כולל קטשופ ורוטב ברביקיו - שניהם יישמרו עד חודש בטמפרטורת החדר. פרקי הזמן נדיבים אפילו יותר בתבלינים חומציים יותר כמו חרדל (חודשיים), רוטב סויה (שנה) ורוטב חריף (שלוש שנים).

Olha_Afanasieva/istockphoto

בצל

זמן: חודשיים עד 3 חודשים

שמרו בצל נא שלם בכלי מכוסה רופף במזווה בטמפרטורות של 7 עד 13 מעלות כדי שיחזיק עד שלושה חודשים (אותו זמן שבצל יחזיק במקרר, שם יש לאחסן אותו רק לאחר קיצוץ או במזג אוויר חם במיוחד). שימו לב לא לשמור בצלים ליד תפוחי אדמה, מכיוון שהם מאיצים את הקלקול אחד של השני.

Robert Daly/istockphoto

שום

שמן: 3 עד 5 חודשים

בטמפרטורות אידיאליות של 13 עד 16 מעלות, פקעות השום יישמרו על השיש כמעט שישה חודשים לפני שהן יתרככו, בעוד ראש בודד לא מקולף יחזיק מעמד שבעה עד 10 ימים. השום בדרך כלל יתחיל לנבוט לפני שהוא מתקלקל, אז טבחים עשויים להסיר את הנבטים הירוקים כדי להיפטר מהטעם המר (אך הלא מזיק).

VeselovaElena/istockphoto

רטבים לסלט

זמן: משתנה

רטבי סלט מוכנים מראש משתנים מאוד מבחינת הטעם והמרכיבים, אבל השיקול העיקרי בהערכת חיי המדף לאחר הפתיחה תלוי באם הרוטב הוא על בסיס שמנת או על בסיס חומץ. רטבים על בסיס חומץ מכילים חומרים משמרים טבעיים שיכולים לשמור על בטיחותם בטמפרטורת החדר במשך מספר שעות, ואילו רטבים על בסיס שמנת יש לזרוק לאחר שעתיים בחוץ.